Letter to Swedish foreign minister about Delara Darabi and other children facing execution in Iran.

In a letter to Foreign Minister of Sweden, Birgitta Ohlsson , member of the Swedish Parliament , after addressing Delara’s situation and Iran’s obligation to adhere to International laws against execution of children, she asked the Swedish Foreign minister : What is the policy and plan of Government of Sweden in stopping execution of Delara Darabi and others in Iran who were under 18 at the time of alleged crime?

 den 2 mars
Fråga
2006/07:789 Stoppande av avrättningen av D Darabi
av Birgitta Ohlsson (fp)
till utrikesminister Carl Bildt (m)

17 år gammal greps den iranska flickan Delara Darabi för ett mord hon inte begått. Två år senare inväntar hon nu dödsstraff trots att ingen brottsutredning har gjorts. Den 16 februari 2007 offentliggjorde Högsta domstolen i Iran att Delara Darabi ska avrättas genom hängning inom kort. Mordet hon anklagas för begicks när hon ännu inte fyllt 18 år.

FN:s Kommitté för Barnens Rättigheter uppmanade 2005 Iran att ”omedelbart inställa verkställandet av alla dödsstraff för personer som begått brott när de var under 18 år”, vilket föreskrivits i artikel 37 i Konventionen om Barnens Rättigheter.

Dödsstraffet kränker rätten till liv och förhindrar inte brott. Det är inhumant, skapar martyrer och strider mot rätten till liv, vår allra mest grundläggande mänskliga rättighet.

Vad avser statsrådet att vidtaga för åtgärder så att den iranska staten häver dödsdomen mot Delara Darabi samt stoppar alla dödsstraff utfärdade för individer som anklagas för brott begångna innan de fyllt18 år?

 

English translation of letter:

 

Question

Stopping the execution of D Darabi

by Birgitta Ohlsson (fp)

to Minister of Foreign Affairs Carl Bildt

When she was 17 years old the Iranian girl Delara Darabi was arrested for a murder she did not commit. Two years later she is awaiting execution though there has been no crime scene investigation. The Supreme Court in Iran announced February 16, 2007 that Delara will be executed shortly by hanging. The murder she is accused of happened before she turned 18 years.

The UN committee on the Rights of the Child asked Iran in 2005 to “immediately end the use of death penalty against people who committed crimes before they turned 18 years”, as prescribed by article 37 in the Convention on the Rights of the Child.

The death penalty violates the right to life and do not act as an deterrent to crime. It is inhuman, creates martyrs and denies the right to life, the most fundamental of all human rights.

What measures does the minister intend to take to make the Iranian state overturn the death sentence against Delara Darabi, and end the use of death penalty for individuals accused for crimes committed before they turned 18 years?
 

Inkom: 2007-03-02

نامه بیریگیتا اولسون نماینده حزب مردم در پارلمان سوﺌد به وزیر امور خارجه سوﺌد درباره دلآرا دارابی و اعدام کودکان و نوجوانان درایران!

در پی تماسهای نماینده گان کمیته بین المللی علیه اعدام با بیرگیتا اولسون و تقاضای دخالت ایشان در شرایط دلارا دارابی، توقف اعدام کودکان و لغو مجازات اعدام در ایران، ایشان در نامه اش به کارل بیلد می نویسد:

دلآرا دارابی، زمانی که 17 سال بیشتر نداشت به جرم قتلی که مرتکب نشده است، بازداشت شد. دو سال بعد قرار است وی اعدام شود در حالیکه هیچ گونه تحقیقات جنایی در رابطه با این قتل صورت نگرفته است. شانزدهم فوریه دادگاه عالی ایران، اعلام کرد که حکم دلآرا تأیید شده است و به زودی به دار آویخته خواهد شد. قتلی که او به انجام آن متهم است در زمانی اتفاق افتاده است که وی به سن قانونی یعنی 18 سالگی نرسیده بود. کمیسیون حقوق کودکان سازمان ملل در سال 2005 بر اساس بند 37 کنوانسیون حقوق کودک، اخطار داد که اعدام کسانی که در زمان اجرای جرم، زیر 18 سال بوده اند را بیدرنگ متوقف کند،.

مجازات اعدام نه تنها از تکرار جنایت و قتل جلوگیری نمی کند بلکه حق حیات را سلب می کند. این عملی ضد انسانی و خلاف حق زندگی است، این ابتدایی ترین و پایه ای تری حقوق بشر.

برنامه دولت برای لغو حکم اعدام دلارا و اشخاص دیگری که در زمان وقوع جرم زیر 18 سال بوده اند در ایران چیست؟